Overwaarde 2017-10-06T18:38:58+00:00

Overwaarde

Woon jij in een omgeving waar veel woningen met overwaarde worden verkocht? Dan wordt jezelf wellicht in verleiding gebracht om de woning te verkopen. Maar hoeveel overwaarde zit erop jouw woning en wat kan je daar precies mee?

Indien jouw woning met overwaarde wordt verkocht, komt deze dus vrij en kan de overwaarde worden gebruikt voor bijvoorbeeld:

– De aankoop van een nieuwe woning
– Voor de verbouwing van een toekomstige woning
– Om te sparen of te beleggen
– Als aanvulling op je pensioen
– Andere doelen, zoals de studie van je kind of de aanschaf van een nieuwe auto

Let wel op! Als je de overwaarde niet gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning kan je te maken krijgen met de bijleenregeling. De bijleenregeling komt er in het kort op neer dat je de winst/overwaarde bij verkoop fiscaal moet inbrengen op de “nieuwe” hypotheek van je woning.

Voorbeeld: Je verkoopt jouw woning voor € 200.000 en het oorspronkelijke hypotheekbedrag bedroeg € 150.000, dan is je overwaarde € 50.000.- Indien je vervolgens een nieuwe woning koopt van € 300.000,- en je financiert middels een hypotheek hetzelfde bedrag van € 300.000,- is dat gewoon mogelijk. Echter heeft de fiscus bepaald dat je enkel voor € 250.000,- hypotheekrente aftrek hebt voor je nieuwe hypotheek omdat je bij de verkoop van je vorige woning € 50.000 overwaarde hebt gerealiseerd.

Ben je benieuwd wat jouw overwaarde is? Vraag dan een gratis waardebepaling aan en komen wij bij je langs!

Vraag gratis waardebepaling aan